Ген. Крум Радонов обвинява писателите, че не направили нищо, за да спасят автора на Моторни песни Съдебните заседания по делото

...
Ген. Крум Радонов обвинява писателите, че не направили нищо, за да спасят автора на Моторни песни Съдебните заседания по делото
Коментари Харесай

Мръсните тайни на историята ни: Багряна, Елин Пелин и Константин Щъркелов ли убиха Вапцаров?

Ген. Крум Радонов обвинява писателите, че не направили нищо, за да спасят автора на  " Моторни песни "
Съдебните съвещания по делото против парашутистите и подводничарите от 1942 година, по-известно като процеса против Централен комитет на Българска комунистическа партия и дело 585/42, са от 6 до 18 юли 1942 година в огромната зала на Свързочния полк, ситуиран покрай Централния софийски затвор. На 23-и са произнесени 12 смъртни присъди – шест за укрилите се Цола Драгойчева, Антон Югов, Христо Михайлов, Дико Диков, Борис Копчев и Аврам Стоянов, и толкоз за задържаните Никола Вапцаров, Георги Минчев, Петър Богданов, Атанас Романов, Антон Иванов и Антон Попов. Обвиняем по процеса, само че оневинен е и Младен Исаев, тогава секретар на Съюза на българските писатели. Той е измежду подсъдимите, тъй като се е съгласил да бъде явка - в съюза да го търсят хора от провинцията, привлечени за избраната от следствието и съда като “минноподривна работа на Централен комитет на Българска работническа партия (к) ”.

През 1952 година на Никола Вапцаров е присъдена международната премия за мир, доказана през 1953 година Съветът е основан през 1949 година и още на втория му конгрес във Варшава е учредена “Почетната премия на мира ”. Там участва и майката на поета Елена Вапцарова. Председател е Фредерик Жолио-Кюри. На съвещанието интернационалното жури приема премията да бъде присъдена на нейния наследник.

В идващите години въпросът можело ли е смъртната присъда на Никола Вапцаров да бъде сменена с доживотна, изниква с цялостна мощ и разгаря полемики.

На 13 юли 1942 година пред Военния съд с ръководител полк. Игнат Младенов, членове капитаните М. Христов и К. Хамамджиев и прокурор кап. Христо Стоманяков като очевидци са се явили 56 души. Сред тях са писателите Стилиян Чилингиров, Димитър Иванов, както попада с рождените си имена в протокола Елин Пелин, и известният в по-късни години книжовен критик Георги Константинов, които са очевидци на Младен Исаев. Негов юрист е депутатът социалдемократ и депутат Сотир Янев, погубен през 1943 година пред адвокатската фирма си от бойните групи на БРП(к). Той и Петър Попзлатев, един от ръководителите на политическия кръг “Звено ”, само че и дни след процеса присъединил се в преди малко основания Отечествен фронт, са се отказали от показанията на други двама писатели – Константин Константинов (също и на Младен Исаев) и Владимир Полянов, тогава шеф на Народния спектакъл (свидетел на Вапцаров). На идващия ден като негови очевидци се явяват Елисавета Багряна и художникът Константин Щъркелов, а на Младен Исаев – Ангел Каралийчев.

Майката Елена, сестрата Райна и брачната половинка Бойка са помолили да свидетелстват още Никола Мушанов, някогашен троент министър-председател на България, и Таско Стоилков, тогава депутат от Горна Джумая, само че и другар на бащата Йонко от четническите години за освобождението на Македония. Те не се явяват в съда, тъй като се скриват от призовкарите и не са постоянно призовани.

Елисавета Багряна е близка на татко му, отсядала е в дома им на няколко пъти с приятеля си Константин Щъркелов. Освен това е поетеса с интернационална популярност и през 1928 и 1935 година името ѝ е попадало в Нобеловия комитет. Известна е и с филантропични дела, които пази. Истината е, че тя не е чела “Моторни песни ” на Вапцаров, която е излязла през 1940 година Никое издателство не желае да я отпечата поради наличието и концепциите на стиховете и поетът заплаща издаването ѝ, като парите обезпечава брачната половинка му Бойка, която е чиновничка в Банката за аграрни заем. Известният художник Борис Ангелушав, който със Стоян Сотиров е негов другар, прави корицата на книгата. Вечерта преди правосъдното съвещание той дава “Моторни песни ” на Багряна и тя се явява в съда. Поетесата обаче е виждала Вапцаров единствено веднъж в родния му дом и разменя няколко думи с него.

Председателят на Съюза на българските писатели пази уверено Младен Исаев. Има за какво - по това време Исаев е издал 10 книги, две от които са преиздавани. Чилингиров споделя, че като човек бил доста учтив, угодлив, деликатен и непретенциозен, и добавя, че „ При този придирчив народ, какъвто са писателите, той няма дрязги с никого. Един от дребното наши поети, споделям от дребното, тъй като на всички места поетите са малко ”.

На втория въпрос: каква е неговата лирика – бунтарска ли, патриотична или напряко казано – дали не е комунистическа, ръководителят на писателския съюз дава отговор, че поезията би трябвало да има идеали, да визира човешките неправди, да бъде от време на време тъжна и елегична.

На третия въпрос: дали Младен Исаев е деен болшевик, отговорът е: “Нямам сигнали за пакостническо негово държание ”.

И Георги Константинов, и Елин Пелин изясняват пред съда, че Младен Исаев е доста талантлив, пишел песни с надълбоко възприятие, което овладявало читателя, че бил рядко деликатен и също не знаели да е деен болшевик.

На излизане Стилиян Чилингиров се вглежда в подсъдимите и вижда Вапцаров. Двамата си разменят погледи.

Точно същия ден юристът Попзлатев не е в съда и по този начин е пропусната опцията именитият публицист да свидетелства и за неговия клиент.

Чилингиров и Вапцаров се познават прекомерно добре както по писателска линия, така и към хор “Гоце Делчев ”, който основават Вапцаров и Атанас Романов, а пък ръководителят им спомага да намерят зали и читалище за изява. След разстрела Чилингиров постоянно се вайкал:

“Какво направихме, бе! Отървахме Младен Исаев, а забравихме това младото момче Никола Вапцаров ”

Той не знае, че Караславов и Тодор Боров са убедили Елин Пелин, без значение че не познава Вапцаров, да приказва с цар Борис и да го помоли за отбрана на тримата, с Антон Попов, с поети. Елин Пелин извършил молбата му, царят се съветвал с ген. Никола Михов, три месеца преди този момент станал боен министър, и получава отговор, който препредава на Елин Пелин. За единия можело да има опрощение, само че за останалите - не, защото обвиняването е за потвърдени тежки закононарушения. Че Вапцаров не е можело да бъде опрощение се схваща непреклонно, когато майка му Елена и брачната половинка му Бойка желаят да се срещнат с царския секретар Станислав Балан и той да съобщи молбите им за опрощение, общо 5, на царя. Той отхвърля да се срещне с тях.

На 14 юли правосъдната зала е претъпкана, тъй като е оповестено, че ще свидетелства Елисавета Багряна.

След нея се явява Константин Щъркелов, добър другар както на Вапцаров, по този начин и на татко му Йонко и доближен художник на цар Борис и на татко му Фердинанд. Първият въпрос: е: “Познавате ли Никола Вапцаров? ”. Той дава отговор с “не ”. И подсъдимият, и юристът му, които са разчитали доста на показанията му, се отхвърлят от него. Това настояват в спомените си Младен Исаев и Христо Радевски.

От Москва Георги Димитров още на 11 септември 1944 година е дал инструкции да се основат национални съдилища за “делата на предателите и фашистките нарушители ”, само че това не става, а стартира разпра. В идващите месеци до края на януари, когато приключват съвещанията на т.нар Народен съд, иззелите властта комунисти прецизно вменяват и несъществуващи вини. Търси се истината и за процеса през 1942 година Щъркелов е привикан да даде показания. Ето какво споделя той съгласно непокътнати документи от 13 ноември 1944 година: “Познавам Йонко Вапцаров още от 1915 година Ходил съм години наред у тях. У тях съм гостувал постоянно и оттова съм ходил по Пирин да рисувам, също и в гр. Банско. Подсъдимия Никола Вапцаров го познавам като добър момък и надарен стихотворец. ”

В хода на следствието, само че през декември 1944 година показания дават Младен Исаев и Христо Радевски. Исаев изяснява за държанието на Щъркелов през 1942 година: “Той сподели: Не познавам Вапцаров. Не мога да потвърждавам за един болшевик. Щом е отговорен, дано си понесе наказването. ”

Радевски пък е още по-краен: “След свидетелстването си срещу други Никола Вапцаров, който гръмнаха, К. Щъркелов отишъл в аперитива “Луката ” и споделил: “Днес окачих един човек на въжето, само че на негово място трябваше да отиде Жендов. ”

След 1944 година Вапцаров заема мястото си в българската литература – първоначално не толкоз поради неговите бойни приятели, а поради студентите и младежите, които го четат всеобщо. Тогава се заражда и мистификацията дали е можело да бъде избавен, и в случай че не, то кой е отговорен.

На 14 януари 1962 година военачалник Крум Радонов във в. “Народна войска ” публикува мнение за книгата “Срещи и диалози с Никола Вапцаров ” от Георги Караславов. Тези срещи стартират още от 1935 година, когато поетът се преселва в София със брачната половинка си Бойка и невръстния си наследник Йонко, който скоро умира. Уволнен е от фабриката на братя Балабанови в Кочериново вследствие на стачка на служащите и си търси работа. Не по този мотив обаче той се озовава при Караславов, който минава за публицист с леви убеждения. Вапцаров му носи свои стихове и пиесата си “Когато вълната бучи ”, които Караславов не утвърждава. Защо един стихотворец би трябвало да търси мнението за стихове и пиеса на белетрист с афинитет към патриархално-селската тема, е мистерия. Между двамата обаче се заражда другарство и даже Караславов оказва помощ финансово при погребението на сина на поета.

Генерал Радонов също се афишира за другар с Вапцаров. В публикацията си той твърди, че поетът е щял да бъде избавен, “ако писателите бяха поели отбраната му, в случай че бяха основали публично мнение към него като огромен стихотворец. Но писателите не направиха това. ”

Историята има и своето продължение. На Втория конгрес на мира участва и майката на рускинята Зоя Космодемянская, разузнавачка, партизанка и саботьорка против настъпващата немска войска през 1941 година Тогава Багряна написва стихотворението “Двете майки ” и отива при Елена Вапцарова, с цел да ѝ каже, че ѝ подарява това стихотворение. Тя обаче още един път я укорява, че като майка не може да ѝ елементарни гибелта на сина си.

След 1944 година Елин Пелин подхваща други ходове. През 20-те години на ХХ век, минавайки край Българска академия на науките, той я назовава “Академия на неуките ”. През 1940 година обаче става учен. Веднага след 9 септември стартира чистка в Българска академия на науките. Мнозина от старите учени се занимават единствено с просвета, а не с политика, само че това няма значение. Елин Пелин се явява пръв труженик за чистотата на академията и написа писмо до президиума ѝ, в което се афишира против търпението, “което се демонстрира по отношение на изправените пред Народния съд нейни членове ”.

Константин Щъркелов няма сходна орис. Заради другарството си с царската фамилия и свидетелствата му на процеса творчеството му е неразрешено, изселен е от София и за малко лежи в пандиза. Разрешена му е юбилейна галерия преди гибелта му през 1961 година и е награден с медал “Кирил и Методий, първа степен ”.

Ясно е, че е оправдан за държанието и свидетелствата му по време на процеса.
Разпитът на Багряна и неговото продължение
Председателят Младенов ѝ задава единствено 3 въпроса. На първия: дали познава Вапцаров, тя дава отговор, че не го познава. Този отговор ще стане причина по-късно за обвинявания против нея, само че тя споделя истината – това, че си е разменила няколко думи с него в Банско, не ѝ дава учредения да твърди, че го познава. На втория: дали познава неговата лирика, тя дава отговор позитивно, въпреки да е чела стихосбирката му през нощта. Понеже Вапцаров в отбраната си пред съда споделя, че развивал незаконната си активност като родолюбец, а не като комунистически сътрудник, логически е и третият въпрос: “Има ли родолюбие в неговата лирика? ”, тя дава отговор позитивно. Няма други въпроси и Багряна излиза от залата. Поради това, че има много хора и е прекомерно шумно, мнозина, даже и подсъдимите, не чуват добре нейните отговори, съпроводени с клатене на глава. По-късно в спомените си мнозина от тях ще пишат, че тя не отговаряла нищо, а единствено кимала.

През 1979 година се празнува 70-годишнината от рождението на Вапцаров. Председател на тържественото заседание е акад. Пантелей Зарев, а в президиума би трябвало да заеме мястото си и Багряна. Тя е получила поканата два дни по-рано, само че не участва. По-късно в нейния персонален списък, през днешния ден в Държавна организация “Архиви ”, на гърба на поканата е написала: “Не отидох ”. Очевидно не е желала да дава мотиви за злословия и интриги. 
Спорът между Крум Радонов и Георги Караславов
В публикацията си генералът упреква писателите, че се надявали на доживотна присъда поради връзките на бащата на Никола, Йонко, с двореца. Тук той разяснява, че бил другар с царете Фердинанд и Борис, гостувал е постоянно и на двамата, а Фердинанд и кайзер Вилхелм посещават неговия дом по време на Първата международна война. По-нататък намерено атакува Караславов, че е можел да отбрани Вапцаров, тъй като бил получил държавна премия за „ “Снаха ” и продължава: “Та нали и Елисавета Багряна, чиито заслуги “леко ” са показани беше изтъкната поетеса ”.

За да е по-убедителен, той твърди, че срещнал майката на Вапцаров в плевнята на Димитър Чакъров (Петело): “С надълбоко отвращение тя ми описа по какъв начин Елисавета Багряна е свидетелствала. Вапцаров е поддържал пред съда, че той се е борил против окупаторите като болшевик и родолюбец, и като експерт тя е трябвало да свидетелства има ли поетически гений и патриотични детайли в поезията му, и твърди, че тя не го направила. ”

Отговорът на Георги Караславов е във в. “Литературен фронт ” от 22 март 1962 година “Още в самото начало други Радонов е подчертал, че заради стичане на събитията той рядко се е срещал с Вапцаров. А от цялото негово ревю се вади умозаключение – той освен че познава изтънко всяка крачка от живота на Вапцаров, само че даже е бил нещо като изповедник. На него освен това при напълно инцидентни срещи поетът е доверявал най-интимните свои мисли – и за някакво “превъзпитание ” на жена си, която изцяло споделяше концепциите на брачна половинка си и му помагаше в битката.... ”

Има и отговор “От редакцията ” по разногласието за “другарката Елисавета Багряна ”: “Насърчен от държането и отговорите ѝ, бранителят на другия обвиняем стихотворец – други Младен Исаев я поканва да свидетелства в интерес на Исаев, което тя направила. ”

За Бойка Вапцарова написа: “Тя е издържала фамилията до 1940 година, с цел да може Вапцаров да се отдаде по-пряко на писателска и партийна активност. Тя е осигурила средства за издаване на стихосбирката му “Моторни песни ”, пазаруването на пишеща машина, издаването на един брой на в. “Литературен критик ” и други, за което в интервала 1939-1942 година е сключила в някогашната БЗК заеми за към 30 000 лв. тогавашни пари. ”

Григор Лилов,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР